Domácí jahodová marmeláda
Sezona jahod 🍓 je tady! Jedna z variant, jak si je uchovat je udělat si domácí marmeládu.
Co budeme potřebovat:
• 2 kg jahod
• 550 - 600 g medu
• 1 vanilkový lusk (nemusí být
• 45 g citrónové šťávy
• 1 čajovou lžičku mořské soli
• 80 g chia semínek
• 20 g másla
• sklenice na zavařování
Jak na to:
• Jahody pokrájej na malé kousky a dej je společně s medem do zavařovacího hrnce. K pokrájeným jahodám přidej ještě podélně rozkrojený vanilkový lusk, citronovou šťávu a sůl.
• Tento jahodový základ pořádně promíchej a začni zahřívat. Jakmile se ti ukážou první bublinky, tak teplotu stáhni, nech pomalinku vařit a občas promíchej.
• Domácí jahodovou marméladu budeš takto vařit cca 60 minut, abys zredukovala přebytečnou tekutinu a aby marmeláda byla více hustá.
• Po hodině přidej do marmelády chia semínka a máslo, promíchej a ještě chviličku povař. Chia semínka pustí sliz, nabobtnají a jahodou marmeládu zahustí. Máslo jsi přidala kvůli "pročištění" marmelády. Díky máslu ti z marmelády zmizí pěna.
• Již hotovou domácí jahodovou marmeládu můžeš přelévat do vysterilizovaných zavařovacích sklenic a ihned uzavírej. Takto připravená domácí jahodová marmeláda ti vydrží cca 8 měsíců.